Bearnaise szósz
egy gazdag, selymes mártás, amelyet általában steak vagy más húsételek
kísérőjeként szolgálnak fel. A Bearnaise szósz egy francia eredetű mártás,
amelynek alapját vaj, tojássárgája, ecet és fűszerek alkotják. Az elkészítése
egyszerűnek tűnhet, de néhány fontos lépést be kell tartani annak érdekében,
hogy tökéletesen krémes és ízletes legyen. Először is fontos megemlíteni,
hogy a Bearnaise szósz elkészítésekor nagyon fontos figyelmet fordítani a
tojások hőmérsékletére és arra, hogy ne forraljuk fel a vajat. A Bearnaise
szósz elkészítésének lépései a következők: 1. Az ecetet és a fűszereket egy
serpenyőbe öntjük, majd addig forraljuk, amíg az ecet felére nem redukálódik.
2. Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat alacsony hőfokon. Fontos, hogy
ne forraljuk fel! 3. A tojássárgákat egy tálba tesszük, majd apránként
hozzáadjuk az ecetes keveréket és jól elkeverjük. 4. Folyamatos keverés
mellett lassan hozzáadjuk a felolvasztott vajat a tojásos keverékhez. 5.
Amikor az egész vajat hozzáadtuk és krémes állagú lett a mártásunk, ízlés
szerint sóval és borssal ízesíthetjük. 6. Ha szeretnénk még jobban feldobni
az ízeket, akkor friss zöldfűszernövényeket (pl. petrezselyem) is adhatunk
hozzá. 7. A Bearnaise szószt azonnal tálalhatjuk melegen sült steak mellé
vagy más húsokhoz is remek kiegészítő lehet. Összességében elmondható, hogy a
Bearnaise szósz elkészítése nem bonyolult folyamat, de a részletekre
odafigyelve könnyedén elkészíthetünk egy ízletes mártást, amivel garantáltan
lenyűgözzük vendégeinket vagy családtagjainkat egy közös vacsora
alkalmával.Így ha valaha kedvet érzel egy kis francia kulináris kalandhoz
otthon is, próbáld ki bátan ezt a remek receptet!