A füstölt szalonna
az egyik legkedveltebb húskészítmény, amelyet sokan imádnak reggelizéskor
vagy akár egy finom szendvics készítésekor is. Egy igazi magyar tradíció,
amelynek elkészítése egyszerű, de nagyon ízletes eredményt garantál. Az első
lépés a jó minőségű szalonna kiválasztása. Fontos, hogy vastagabb szeleteket
válasszunk, mert ezek jobban megfognak az ízes füstölés során. A következő
lépés a szalonna feldarabolása vagy szeletelése. Ezután jöhet a füstölés,
amely lehet házilag készített füstölődobozban vagy akár egy profi füstölőben
is. A füstölés időtartama és hőfoka nagyban befolyásolja az ízét és állagát a
szalonnának. Általában legalább 6-8 órát kell füstölni, hogy igazán intenzív
íze legyen. Fontos figyelni arra, hogy ne legyen túl égő a tűz, és hogy a
füstölés során ne égjen meg a hús. Miután elkészült a füstölt szalonna, lehet
tálalni vagy akár tárolni is. Jól zárható dobozban vagy papírba csomagolva
hűtőszekrényben eltartható akár hetekig is. Összességében a füstölt szalonna
egy igazi magyar kincs, amelyet érdemes otthon is elkészíteni és élvezni
annak minden ízét és aromáját. Érdemes kísérletezni az ízesítéssel is,
például fokhagymával vagy borssal megszórva még finomabb lesz az eredmény.Így
garantáltan nem csak a reggeli asztalon fog csodálatot kelteni ez az isteni
csemege!