A harissa paszta
egy észak-afrikai eredetű fűszerkeverék, amelyet főként a marokkói és
tunéziai konyhában használnak. A paszta alapvetően csípős, pikáns ízű, és
sokféle fűszerből áll, mint például a csilipaprika, koriander, kömény,
fokhagyma és olívaolaj. Hogyan készíthetjük el otthon? Első lépésként
szerezhetünk be friss vagy szárított csilipaprikát, majd áztassuk be forró
vízbe 15-20 percig. Ezután távolítsuk el a magokat és a hártyát a
paprikákról. Ezután egy turmixgépbe tegyük bele a paprikákat, hozzáadva az
apróra vágott fokhagymát, koriandert, köményt és sót. Turmixoljuk össze az
összetevőket, majd adjunk hozzá olívaolajat lassan csorgatva, hogy sűrű
pasztát kapjunk. A harissa pasztát többféleképpen felhasználhatjuk a
konyhában. Kiválóan passzol grillezett húsokhoz vagy zöldségekhez, de akár
szendvicsekbe vagy salátákba is keverhetjük. Továbbá ízesíthetünk vele
tésztaszószt vagy akár hummuszt is. Összességében a harissa paszta egy
izgalmas és pikáns fűszerkeverék, amely sokszínűen felhasználható a
konyhában. Ha szereted az érdekes ízeket és szereted a csípős fűszereket,
mindenképp érdemes kipróbálnod ezt az észak-afrikai specialitást.