A kelbimbó egy
olyan zöldség, ami sokak számára ismeretlen vagy éppen ijesztő lehet a furcsa
megjelenése miatt. Pedig ha megfelelően elkészítjük, nagyon finom és tápláló
fogásokat készíthetünk belőle. Először is fontos megjegyezni, hogy a
kelbimbót jó alaposan meg kell mosni, majd a külső leveleket le kell szedni
és ha szükséges, a tövét is levágni. Ezután már elkezdhetjük főzni vagy
párolni. Ha főzés mellett döntünk, akkor egy lábasba forró vizet teszünk, sózzuk,
majd hozzáadjuk a kelbimbót. Fontos, hogy ne főzzük túl sokáig, mert akkor
elronthatja az ízét és az állagát is. Általában 5-7 perc főzés elegendő
ahhoz, hogy megpuhuljon, de még ropogós maradjon. Ha inkább párolnánk a
kelbimbót, akkor egy pároló edénybe tesszük a zöldséget és alaposan felöntjük
vízzel. Fedjük le és pároljuk kb. 15-20 percig, amíg megpuhul. A legfontosabb
azonban az ízesítés. A kelbimbóhoz nagyon jól passzolnak olyan fűszerek és
öntetek, mint például a fokhagyma, citromlé, olívaolaj vagy parmezán sajt.
Összességében tehát a kelbimbó gyorsan elkészíthető és nagyon egészséges
zöldségfajta. Érdemes kipróbálni és kreatívan variálni az ízesítéseket, hogy
mindenki megtalálja a saját kedvencét ebből az igazán finom zöldségből.