A limoncello egy
hagyományos olasz citromlikőr, amelyet általában desszertként szolgálnak fel
az étkezések végén. A likőr alapját friss citromhéj, alkohol, víz és cukor
alkotja. Az elkészítés során a citromhéjakat áztatják az alkoholban, majd
hozzáadják a cukrot és vizet, végül pedig leállítják a keverést. A limoncello
friss, citrusos íze és édes, enyhén savanykás aromája miatt nagyon népszerű
ital lett világszerte. Számos helyen lehet vásárolni boltokban vagy bárokban,
de otthon is könnyedén elkészíthető saját konyhánkban. Az elkészítés
lépéseire bontva: először gyűjtsünk össze friss citromokat, majd reszeljük le
a héjukat (vigyázva arra, hogy ne érjen bele a fehér rész a héjból, mert
keserű lesz az íze). A citromhéjakat áztassuk egy tiszta üvegbe borral vagy
vodkával legalább egy hétig. Ezután adjunk hozzá cukrot és forró vizet a
likőrhöz, majd keverjük össze alaposan. Végül töltsük üvegekbe a limoncellót
és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy napra. Érdemes hidegen fogyasztani az
italt, mert így igazán friss és üdítő lesz az íze. Összességében a limoncello
egy fantasztikus ital, amely tökéletes választás lehet egy különleges vacsora
után vagy csak egy baráti összejövetelen. Próbálja ki otthon elkészíteni ezt
az olasz specialitást, garantáltan nagy sikere lesz!