A mérések fontosak
az élet minden területén, legyen szó súlyunkról, hosszúságunkról vagy akár a
konyhában használt összetevőkről. Azonban előfordulhat, hogy nincs kéznél
mérleg, amikor szükségünk lenne egy pontos eredményre. Ebben az esetben is
van néhány módszer, amellyel mérhetünk anélkül, hogy mérleget használnánk.
Első lépésként fontos tudni néhány alapvető mértékegységet, például a
teáskanál (5 ml), evőkanál (15 ml) vagy a csésze (240 ml). Ezek segítségével
már könnyedén meghatározhatjuk az adott összetevő mennyiségét. Ha nincs
kéznél mérleg, de szükségünk van egy bizonyos súlyra, akkor használhatjuk a
kiszemelt termék csomagolásán található tájékoztatást. Például ha egy
kenyértészta receptje 500 g lisztet ír elő, de nincs mérlegünk, akkor
megnézhetjük a liszt csomagolásán lévő súlyt és ennek alapján adagolhatunk.
Vagy ha egy bizonyos hosszúságot szeretnénk lemérni, akkor használhatunk egy
vonalzót vagy más tárgyat, amelynek ismerjük a hosszát. Így relatív
pontossággal meg tudjuk becsülni az adott méretet. Fontos azonban figyelembe
venni azt is, hogy ezek a módszerek csak becsléseket eredményeznek, és nem
lesznek olyan pontosak, mint egy mérleggel végzett mérés. Ezért érdemes
mindig igyekezni beszerezni egy megfelelő mérleget és pontosan követni az
adott receptet. Összességében tehát lehetséges mérni anélkül, hogy mérleget
használnánk, de érdemes mindig törekedni a lehető legnagyobb pontosságra és
precizitásra az elkészítendő étel vagy más feladat során.
