A sáfrány az egyik
legdrágább fűszer a világon, amiért magas árat kell fizetni. De vajon miért
ilyen drága? 1. A sáfrány a krokusz nevű virág bibéjéből származik, és kézzel
kell leszakítani, ami nagyon időigényes folyamat. Egy kiló sáfrány
előállításához körülbelül 150 ezer virágot kell leszüretelni. 2. A sáfrány
termesztése csak néhány országban lehetséges, például Iránban,
Spanyolországban vagy Indiában. Ezáltal a kínálat korlátozott, ami növeli az
árakat. 3. A sáfrány rendkívül intenzív ízt és színt ad az ételeknek, ezért
sokan hajlandóak magas árat fizetni érte. 4. Az árát tovább növeli, hogy a
sáfrány nehezen termeszthető és érzékeny növény, ami könnyen megsérülhet
betegségek vagy rovarok által. 5. Emellett a sáfránynak egészségmegőrző
tulajdonságai is vannak, így az emberek gyógyító hatású fűszerként is
használják. Összességében tehát a sáfrány ára magasabb, mint más fűszerek
esetében, de ennek oka a termesztési folyamat bonyolultságában, a kínálat korlátolt
voltaiban és az egészségmegőrző tulajdonságokban rejlik. Ha valaki igazán jó
minőségű sáfrányt szeretne vásárolni, akkor számolnia kell a magas árakkal
is.