Címe: Sushizás: egy szösszenet a japán
kulináriába Sziasztok, gasztronómiai kalandorok! Ma egy izgalmas úti célt
szeretnék bemutatni nektek, ami bár csak egy étterem, mégis sokkal több
annál. Készen álltok? Vegyetek egy mély lélegzetet és merüljetek el a sushi
világában! A sushi nem csupán egy fogás. Ez a különleges japán ételek
gyűjtőneve, melynek alapja az ecettel ízesített rizs, melyet leggyakrabban
nyers halakkal és tenger gyümölcseivel párosítanak. A sushi étterem pedig nem
más, mint ezeknek az ínycsiklandozó fogásoknak a hazája. Ahogy belépsz egy
sushi étterembe, azonnal átjár az az érzés, hogy valami teljesen más világba
csöppentél. Az egyszerű, letisztult, de mégis stílusos belső tér (azonnal
megjegyzed a japán papírlámpák és a jellegzetes kézi festmények látványát), a
zen zene finom dallama és persze az illatok – friss hal, rizs és wasabi
keveredése – mind-mind életre keltenek egy igazi japán hangulatot. Elsőre
talán ijesztő lehet az étlap szemügyre vétele. Sashimi, nigiri, maki, uramaki
– csak néhány a különféle sushi típusokból. De ne ijedjetek meg! A személyzet
mindig készségesen segít eligazodni a fogások között, és ha valami igazán
különlegesre vágysz, érdemes kipróbálni az étterem ajánlatait is. A sushi
étteremben az ételek elkészítése is egyfajta művészet. A séfek (illetve
japánul: sushi mesterek) nagy odaadással, precizitással és ügyességgel
formálják a rizst és a többi hozzávalót igazi mesterművekké. Így nem csupán
az ízekben lehet gyönyörködni, de a látványban is. És persze ott van maga az
ízorgia! Az ecetes rizs lágy íze, a friss halak zamatos elegye, a wasabi
csípőssége és a szójaszósz jellegzetes aromája együtt egy olyan ízkombinációt
alkotnak, amit egyszerűen nem lehet elfelejteni. Összegezve: a sushi étterem
nem csak egy hely, ahova beugrasz egy gyors ebédért vagy vacsoráért. Ez egy
igazi gasztronómiai élmény, egy kulináris utazás Japánba. Egy hely, ahol nem
csupán étellel, hanem kultúrával, hagyományokkal és művészettel is találkozhats
