A teljes kiőrlésű
kenyér egyre népszerűbbé válik az egészségtudatos emberek körében, de vajon
tényleg egészségesebb, mint a fehér kenyér? A válasz: igen! A teljes kiőrlésű
kenyér sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a fehér kenyér, mivel az egész
gabonaszemeket használják fel a gyártás során. Az egyik legfontosabb előnye a
magas rosttartalma. A rostok segítenek megelőzni a székrekedést, csökkentik a
koleszterinszintet és segítenek fenntartani az optimális vércukorszintet.
Emellett a teljes kiőrlésű kenyérben található B-vitaminok és ásványi anyagok
is hozzájárulnak az egészséges étrendhez. Amikor azonban kalóriáról van szó,
fontos tudni, hogy a teljes kiőrlésű kenyér is energiadús élelmiszer. Egy
szelet teljes kiőrlésű kenyér átlagosan 70-80 kalóriát tartalmaz, ami nem
kevés. Ezért fontos mértékkel fogyasztani, ha figyelünk a testsúlyunkra.
Összességében tehát a teljes kiőrlésű kenyér jó választás lehet az egészséges
táplálkozás részeként. Fontos azonban figyelembe venni a kalóriatartalmát is,
és változatos étrenddel kombinálni. Ha eddig csak fehér kenyeret ettél,
érdemes lehet áttérned a teljes kiőrlésű változatra és élvezni annak minden
előnyét!