Török Étterem

  Török Étterem: A Mesés Kelet Ízeit a
Tányéronkon Megtörténhet, hogy az ember élete során olyan utazáshoz jut, ami
önmagában is egy felfedezés. Nem kell sokszor átszelni a világot, néha elég
csak beülni egy étterembe. Ez az a varázslatos pillanat, amit egy török
étteremben tapasztalhatunk meg, miközben a keleten felkínált ízletes ételeket
fogyasztjuk. A török konyha rengeteg kulturális hatást tartalmaz. Az ősi
közép-ázsiai nomád eredetektől kezdve, át Görögország és Perzsia hatásain,
egészen a mai modern receptekig mindent megtalálunk itt. Ha belépünk egy
török étterembe, máris megcsapja orrunkat a sült húsok illata, a frissen
sütött pide (török kenyér) jellegzetes aromája, és persze szinte azonnal
szemet kapunk a bizarrnak tűnő baklava desszertre. Kezdjük rögtön az elején:
az előételekkel. A meze vagy mezeler már önmagában is egy gasztronómiai
utazás. Különféle ízletes fogásokból álló válogatás ez, leginkább
zöldségekből és tejtermékekből készülve, amelyeket pide kenyérrel
fogyasztanak. Az egyik legnépszerűbb előétel a hummus, ami cseszebab-püré
tahinivel (szezámmagkrém), citromlével, fokhagymával és olívaolajjal. Ha
netán még marad helyünk a főfogásra, akkor ne hagyjuk ki a török ételek egyik
koronázatlan királyát, a kebabot. A tradicionális kebab számtalan változata
létezik, de legismertebb talán a döner kebab. Vékony szeletekre vágott
húsokat sütnek meg egy forgó nyárson, majd pitába vagy dürümben tálalják
salátával és szósszal. A desszertekről se feledkezzünk meg! A baklava nem
csak kinézetre különleges: réteges filo tésztából készült édesség, melyet
dióval töltöttek meg, majd sziruppal vagy mézzel vonnak be. Egy igazi török
étteremben pedig természetesen nem hiányozhat a híres török kávé sem, ami igazi
ízkavalkád a nyelvünkön. Összefoglalva: egy török étterembe betérve olyan
ínyencségeket kóstolhatunk meg, amiket sehol máshol. Az eltérő kultúrákból és
korokból származó receptek, az otthon